In English
Lūžio taškas

Šampanas
ir kitos
sėkmės

Sunku patikėti, bet šiandien gerovės simboliu esantys žaižaruojantys šampano burbuliukai kadaise buvo laikomi nesėkme, vyno gamybos klaida, su kuria kovojo ištisos Champagne regiono vyndarių kartos. Netgi šampano tėvu tituluojamas vienuolis Dom Pérignon, daug prisidėjęs prie regiono vynų kokybės, nemažai savo legendinio pedantiškumo buvo nukreipęs kovai su erzinančiu vyno burbuliavimu. Burbulų legalizavimui daugiausiai pasitarnavo anglai, nuo seno mėgę subtilius Champagne vynus ir XVII amžiuje pradėję romantizuoti putojantį vyną – kuris ilgų kelionių iki jų stalo metu neišvengiamai suputodavo dėl vis dar vykstančio fermentacijos proceso. Prancūzijos valdovai šampanu pradėjo mėgautis XVIII amžiaus pradžioje ir nuo tada skaičiuojami sėkmės metai: iškentę putojimo stabilizavimo eksperimentus, cukraus kiekio madas, karus ir aristokratų naikinimo bangas, šiandien Champagne regiono burbuliukai yra vertinami ir geidžiami visame pasaulyje.